Monday, December 27, 2010

Saya snowman kacak ;)

Sape nak makan epal merah sejuk sejuk yummy! silalah korek mata Mr Snowman ni haha 

Bila kita rasa susah..

O Allah! There is nothing easy except that which You make easy, 
and You make hardship easy if it be Your will. 

ps: semoga rajin study -___-'
psps: ya Allah, please make a way for us

Sunday, December 26, 2010

adakah KFC berasal dari Kentucky?

Walaupon da gebang gebang dekat Ibnulazim, tapi I cant help it, cam wajib je letak kat sini gak haha.

Kalau kat Vandy zaman dulu dulu, kena drive 8 hours to get halal kfc. 

Reality manusia: appreciate things lebih kalau benda tu susah nak dapat, padahalnya kita tak sure pon benda yang kita dapat hari hari tu akan dapat lagi esok. 

Rajin rajin lah ber"alhamduliLlah" sebab semua bnda deserve an alhamduLillah from you!  :)

Hamburg Hbf, Dec 25th

Abeje: Eh! Tulisan "Hamburg" da hilang!
Abelan: Benda tu kan pusing, Meje. 

Friday, December 24, 2010

Everybody's Fine

highly recommended. seriously.

Rosie: We could just talk to mom.
Frank Goode: Oh, but you couldn't just talk to me?
Rosie: Well she was a good listener, you were a good talker.
Frank Goode: Well so that's good, we made a good team.

Remind me of my dad so much because dats exactly what fathers do.
and my dad, he always mow the lawn. haha i love it.

Thursday, December 23, 2010

winter song

I still believe in summer days
The seasons always change
And life will find a way

ish ish ish snow tanpa henti mari menggemok berhibernasi!

Wednesday, December 22, 2010

San Francisco, May 2010

I sit in front of my dear dell for five minutes thinking of a word that bestly describes my parents. and surprisingly, nothing come across. 

they are too awesome. just too awesome for any word ever invented.

HAHA ke kurang vocab cik kak? 

There is a healthy middle ground

Tuesday, December 21, 2010

Women and Islam, with Hamza Yusuf

Part 1

  • "Thank God I came to know Islam before I came to know muslim". Ouchhhh!
  • :') [8:15] This is why I always love Hamza Yusuf 
  • "I really think that the women in this country need to wake up.I just feel that there are so much wasted energy on like the latest tadreez of abaya" 
  • "If you take any 100 people anywhere in the world, 99% of them are gonna be focused on material pursuit"
  • "Theres a place for entertainment, vacations etc.. but when the centrality of your life is the pursuit of materials, I have a real problem with it"

So, what do our lives revolve around?

Part 2

  • "When we asked Dr. Heba in Egypt about "A woman does not come out her house except Satan will cause her to appear to men." She said, "Toyyib. Beware men. Get over it.. etc"" Haha
  • "If you dont have some internal mechanisms that are preventing you from just becoming a "syahwani", I think dats all of the hadiths are about, to warn the men."
  •  It is not all the responsibility of women, but it is for both.
  • "The primary role of a woman is to know her Lord, just like the primary role of a man is to know his Lord"

Recheck: what is the centrality of our lives? 

ps: happy birthday Abeje!
psps: 10 days more to 2011! -__-'

Saturday, December 18, 2010

Universität zu Lübeck, Dec 17

Winter must be cold for those with no warm memories
[An Affair to Remember,1957]

Friday, December 17, 2010

Tears of Gaza

i feel like none of us deserve to say "life is hard" anymore
more here.

Wednesday, December 15, 2010

Saya ada LAPAN final exams

five written exams plus three oral exams. tapi takpe, tu semua TAHUN DEPAN anyway. sudah tentu perlu chill seperti biasa.

yeah right!


After the hijrah when The Prophet (saw) came to Madinah, he found that the Jews of Madinah also used to observe this day with fasting. The Prophet (saw) asked them the reason of their fasting on this day. They said, 

“This is a blessed day. On this day Allah saved the Children of Israel from their enemy and so Prophet Musa fasted on this day giving thanks to Allah.” 

The Prophet (peace and blessings be upon him) said, 
“We have more claim to Musa than you.” 

He fasted on that day and commanded Muslims to fast on this day

`Abdullah ibn `Abbas ra said: When the Messenger of Allah (saw) fasted on the day of `Ashura’ and told the people to fast, they said, 
“O Messenger of Allah, this is a day that is venerated by the Jews and Christians.” 

The Messenger of Allah (saw) said,
“Next year, if Allah wills, we will fast on the ninth day.”

But by the time the following year came, the Messenger of Allah (saw) had passed away.

Jangan keliru. Rasulullah sebenarnya dah puasa before migrating to Madinah lagi. bukannya start puasa bila dah kat madinah or bila nampak Jews puasa. Secara tak langsung, tindakan Nabi Muhammad saw ni sebenarnya nak sampaikan kpd Jews bahawa it is only one religion all along. Nabi Musa (as) pon perjuangkan benda sama as he did. Lepas tu, in order to differentiate, the Prophet intended to fast on the 9th the next year but he passed away. 


The Prophet SAW said,
“Fasting the day of `Ashura’, I hope that Allah will accept it as expiation for the previous year.

Kawan kawan, selamat berpuasa 9 and 10 Muharram! 

Tuesday, December 14, 2010

Time flies tapi solat tetap solat!

"(ada orang semangat nak pakai kain sembahyang)"

"Awak nop semaye gapo tu? Zohor?"

"Hom. Zohor lah."

"Habes waktu doh."

"?>:{*^%&>?? Pukul berapa ni?"

"1:42pm. abes 1:41pm."

"$^%#(@*&%^$ huarrgh"

haih padan muka cuk3. Astaghfirullah. selamat datang waktu sembahyang rapat rapat. macam adik beradik yang selang setahun haha okay tade kaitan.

on a different note, saya selalu jealous dengan orang di malaysia sebab ada surau bersepah. eh mungkin tak bersepah tapi tersusun rapi kot. hmm. honestly tu lah saya rasa bila ada kat malaysia few months back. ambil air sembahyang dalam surau wah macam heaven tau tak!! walaupun lepas tu merungut dengan kain sembahyang yang surau provide if you know what i mean hahaha. bila struggle cari tempat solat, benda yang terlintas is semoga nanti saya settle down di tempat yang senang nak tunaikan solat, dan tempat yang menghormati waktu solat jumaat (tak buat meeting or event or whatever waktu solat jumaat ceyy cam laki pulak fikir tiba tiba). apa2 pon hasil hidup 21 tahun(actually mungkin hasil 4 tahun di Vandy) mengajar bahawa bumi Allah semuanya suci melainkan yang terbukti tidak. tapi still, banyak delima buah delima yang dihadapi. hey dont judge, okay bye.


My Lord, make me an establisher of prayer, and [many] from my descendants. Our Lord, and accept my supplication

p/s: jangan lupa berdoa walaupon mungkin kita solat tip top sebab esok lusa kita tak tau apa akan jadi, kita tak tau apa yang bakal Allah uji kita dengan. Wah ayat sungguh bagus impress2 HAIH.

okay bye for real! 

Sunday, December 12, 2010

i will trade (almost) everything for this

Friday, December 10, 2010

Antara benua #2

Pencil Case.

I dont really know how is it back in Malaysia but it should be the same. and I'm quite sure that most of the "cool guys" in The States doesn't have a pencil case. Pen sebatang and a piece a paper sudah cukup untuk ke kelas, no?

but here in Germany, it amazed me a whole lot as it is kind of wajib for them to have a pencil case. And it is not just that, siap ada Stabillo macam macam color lagi. Mantap. It actually takes me few weeks stalking the Deutsche and betuul, semua orang ada pencil case lengkap ada pencil, ruler, eraser, pen semua warna tak kiralah anda lelaki hensem cool bergaya, atau nerd spec tebal hahaha.

It is really new to me seeing a cool guy, taking out yellow Stabillo pen from his poket-doremon-pencil case. Really new. in a good way of course, a redefinition of macho perhaps? Haha

Wednesday, December 08, 2010

FAT straw jual bubble tea

Facebook might dissapear bila dah tua nanti haha but this blog will not (kot). So I better put this nostalgic pics up here. 

Bubble tea. One of the comfort food drinks that will quench your heart. Takde unsur exaggerate langsung di situ ye. Walaupun boleh la be specific there, Taro will quench your heart. Sebab ada orang ni, dia tak penah ubah try different things, nak taro je cuk3 tak adventurous langsung hidup. Best nya tempat ni dulu, bila kad yang dia cop cop tu dah penuh, we get a free bubble tea, and also boleh ambil gambar free. Haha sape tak excited boleh ambik gambar haa sapee? Kalau spuluh orang serbu bubble tea, spuluh orang jugak la himpit nak masuk sekeping gambar tu haha

Ni time Islamic Spring Retreat dekat Vandy. They had this session called "Sesi Riadah" and haha a very fit riadah we got there indeed! (nasib baik 9 orang je dalam gambar ni)

Six of us, budak budak suite. "Take a breath" as what Azni called it, sebab time ni kalat nak kemas untuk pindah from Suite. Ahhh janji, suite is the best place i ever lived in. Eh chaffin pon kot? Eh 

Last one ni special sbb nama saya huruf besar HAHA. and wow summer 2008? mudanya mudanya mudanyaaa

Sukanya bubble tea sampai time maa abah datang Nashville pon saya bawak pegi situ, tapi, tade rezki sbb tutup ish ish ish. kecewa walaupon yakin je maa abah tade la suka kot bubble tea haha.

But on top of everything, I believe it is not bubble tea itself that makes that place super special, it is the people. will always be the people.  

Ps:Credit goes to Cik Fadhe for the pictures.   you!
Ps: Hm ada gambar yang tak tercapai macam gambar nak ambik dengan ashwaq tapi pakai kad baly. ish ish lesson, buatlah semua benda awal awal. 

Tuesday, December 07, 2010

1 Muharam 1432H

Selamat menyambut tahun baru :)

bila cakap tahun baru, orang mesti tanya azam macamana? saya honestly da tak berapa nak ingat apa azam saya. something is really wrong not right with my memory. ataupon mmg saya tak berazam apa apa pon last year kot kecuali nak grad from Vandy. yay tercapai la kiranya kan haha walaupon tu not exactly an azam.

eh takkan nak buat azam tahun ni nak grad jugak? okay tak tak. sebab grad kali ni lambat lagi.

nak figure kerja yang best lah lepas grad. kerja yang tak perlu balik lambat, so boleh solat (at least) maghrib ngn isya' kat rumah/masjid so malam or petang tu boleh lepak2 chillex je haha. kerja yang boleh cuti panjang bila ada emergency macam sape sape sakit, or ada kenduri(haha tu emergency ke?), ataupon bila malas. kerja yang tak perlu lalui traffic jam segala. kerja yang dekat dengan kampung so boleh balik selalu. kerja yang walaupun tak layak masuk kategori kaya, tapi boleh set aside duit untuk pegi haji. lepas tu ada duit lagi untuk pegi travel. last sekali, kerja yang pagi pagi bila nak bangun pergi kerja, rasa macam, aaaa excitednya hari ni kerja!!

impossible. err Haji Lazim ada kerja kosong tak? HAHA

okay bye kita sambung berangan berazam 1 january pulak nanti

Saturday, December 04, 2010

ni baru amareka!

This is a real american style haha cool wohh!
more here



Harry Potter: Is this real? Or has this been happening inside my head?

Dumbledore: Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?

- Harry Potter and the Deathly Hallows

Friday, December 03, 2010

cop saya tanak jawab

Material Science Lecture
Prof: I think I repeat this statement in every lecture so you guys should know it by now. What is the reason that we have plastic deformation?

complete silence

Prof: None of you guys know it? I will definitely make this as the final exam's question so you need to put it in mind. if not now, maybe at least during the exam. Seriously no one?

"aku pandang kau, kau pandang aku" moment macam ada online conversation di minda masing masing ahh kau la bukak mulut jawab, aku malasss


Prof: Good. Im still gonna repeat this in every lecture.

Haha kental sungguh professor hensem ni. Dah la selalu suruh ingat macam macam lepas tu dengan yakin cakap, "well but im quite sure you will forget it after couple of minutes." haha tak bagi galakan langsungg cuk3.

DSP lecture
rayan: so why do we have double of these instead of just a single line?

complete silence, masing masing buat macam tak bertanggungjawab kat situu haha

rayan: you see, in the time domain, we have only this one line. (bagus kental dan cekang nak explain soalan balik berulang kali haha)

again, complete silence like oh come onn not this early.. minda belom aktif lagi nak jawab soalan dalam kelas. (hoi padahal kelas material sc ptg2 pon tak jawab gak haha)

rayan: okay im just gonna tell you guys. this is because of the negative signal and we dont have negative frequency. Im sure Uli will make this as his oral test question, so you guys better remember it now.

err.. okay adakah semua orang terlalu pasif or what? i blame it on the snowy weather, sape nak belajar kalau snow tengah turun dengan murah sekali dekat luar? eh ada kaitan ke?


Thursday, December 02, 2010

Woh da December!

The shortest distance between a problem and its solution is the distance between your knees and the floor. The one who kneels to Allah can stand up to anything.

Recheck: when we encounter difficulties in life, who do we seek first? Tikar sejadah would always be the best solution of course, but temptingnya la nak mencari solution selainnya.

On a different note, dah December cepatnya masaa. I swear that I'm still confused (at times) whether to write 2009 or 2010 and woh it is turning 2011 real soon! Tua dah makcik ni rupanya.

Sunday, November 28, 2010

Masa gumbira akan tiba. Pasti!

Salam anda! eh baik pulak arini bagi salam haha.

ni cam post yang nak menyerlahkan ciri ciri tak boleh get over vandy je? eh tak tak, ni post nak tunjuk gambar ajaib. ceh ajaib la sangat haha. 

nak dijadikan cerita, masa saya kat vandy dulu, batch saya ada 30 orang. dalam 30 orang tu, three of us decided to major in something yang tade org lain nak. Dengan slumber badaknya, kitorang pon belagak la macam lone ranger. Eh ke saya je yang belagak?  Hafiz amek Civil Engineering, Muhaimin amek Computer Engineering dan saya amek Biomedical Engineering. Ni cam bidang bidang pupus la haha sbb jarang melayu amek. 

yang tekanannya bukan apa, obvious la kan saya tekanan belajar sbb kurang pandai macam Min ngn Hafiz yang memang budak otai batch sbb genius, tapi paling tekanan bila ada apa apa event mesti la 27 orang budak batch yang lain ni nak amek gambar major sama. ChemE ada geng, EE ada geng, MechE ada geng, tapi kitorang bertiga ni haaa mana nak cari geng? Iskk

Gambar atas ni time raya junior year kot. Konon konon buat sedih la bukan sebab beraya di perantauan acewahh,  tapi sebab tade geng. Tapi budak EE selalu buat baik ngn saya mesti cam buat buat ajak "Jiha meh la amek gambar sekali kau kan EE gak" Haha I really appreciate that :') tapi jawapan biasa saya "ehh aku BME laaa" haha BME inside out okay.

Junior year was tough though(I mean it), I was counting days bila la nak grad. Time tu pressure memang takleh cakap la, dalam jiwa raga selalu persoalkan ke"BME"an diri haha. 

Tapi bak kata sape ntah, setiap benda tu akan tiba masanya. Buah akan masak bila tiba masa, students Vandy pon akan grad bila cukup 8 semester memerah keringat, insyaAllah. Hepp so kena sentiasa sabar sebab masa gembira matahari menyinar pelangi segala pasti akan datang acewahh. (Kalau tak di dunia, akhirat kan lagi bagus?)

So haa tengok la senyuman paling manis kitorang bagi. and perasan tak diorang ada Tau Beta Pi punya rantai. tu untuk budak budak awesome. Eh saya awesome gak, ada bungaaa haa diorang mana ada hahaha boo!

Now, I'm waiting for my second graduation(padahal lambat gila lagi haha). Hepp haruslah menghitung hari!

Saturday, November 27, 2010


huruf besar title tu sebab excited sebab gambar ni macho gila. cam rasa nak jumpa and nak bergambar jugak supaya boleh rasa macho secara instant. diorang ni kalau main bola macam shoalin soccer ke eh?

oh rasa nak tgk shoalin soccer lagi haha

gambar atas tu cilok kat sini

Thursday blues snapshots

ada blues2 la sebab esoknya Friday huargh, ada kelas yang tak suka tu. okay okay da la komplen pasal tu, nothing gonna change anyway haha. 2 months to go! Cepat gila masa kan? da nak abes satu sem dahhhh :) :) haha jangan suka suka letak smiley kat situu final exams mencuakkan okay budakk

okay dan2 je now tak jumpa camera. helo bilik sekecik kotak ni pon boleh hilang barang ke? len kali ah smbung post ni.

okay tak boleh len kali sbb tak tenang, takleh buat matlab. hahahhaha alasan! i know abeje must have put it somewhere (mmg camera dia pon tapi sy buat harta kekeke) and bilik ni kemas semacam je bila saya bangun tido haha.

FOUND IT! dalam kotak water filter. omg kreatifnya laaaa kemas barang abang aku nihh hahaha. harap2 abeje tak baca, okay, mmg yakin pon he will not waste his time dlm blog ni kakaka.

And of His signs is that you see the earth stilled, but when We send down upon it rain, it quivers and grows. Indeed, He who has given it life is the Giver of Life to the dead. Indeed, He is over all things competent. [41:39] 

pokok da botak, suhu da start nak negatif, malam da panjang (budak ni pon tido panjanggggnyaa tak hengat hahaha)

Friday, November 26, 2010

Pisang emas dibawa belayar

When you work too much and so hard for your children, they don't see you away FOR them, they only see you away FROM them 
-Yaser  Birjas 

Just a note for busy parents, parents yang tak berapa nak busy, parents will be, atau mungkin orang yang tak kawin lagi supaya beringat, atauuu orang yang looking for a life plan supaya boleh plan awal awal nak belajar apa, kerja apa, jadi apa, haha merepek. alah semua orang lah untuk masa depan yang cerah bersinar sinar haha. 

Thursday, November 25, 2010

Antara benua #1

Americans greet others with "Hey" and here in Germany, the most common word they use is "Hallo"

peliknyaaaa cam cakap tepon je, helo nak ckp ngn sape kakaka

I need to tune up a little bit 

Wednesday, November 24, 2010

Random weekdays thoughts

Setiap hari saya bangun dgn mimpi bahawa kelas akan dibatalkan.. Which is most likely not gonna happen

I wish i remember all the greek letters because im starting to get annoyed with classes that use excessive amount of these weird  letters 

I spent a huge amount of time trying to read profs' handwriting haha tu belom tentu paham lagi. Napela cg tadika tak ajar je tulisan smbung sambung gak dlu haha
It is snowing here today. Tgk status2 rakan2 yang first time rasa snow wah excitednya mereka. Teringat masa muda2 kat nashville dulu haha keluar asap sket bila cakap pon da excited.(time tu kat tepi branscomb haha akan igt moment tu smpai bila2)


- Posted using BlogPress from my iPhone

We make promises, and we break them

The last man to enter paradise:

Hellfire: Bring them, I'll make space. O_o
Side note: Dia sempat perli orang yang tak solat dhuha. Ouch ouch!
This is us on the world right? we always make promises and we break them.

We should always keep on praying to Allah that He will make us among His honored slaves, among those who will be in Jannah, insyaAllah.

I heard my heart beating faster, at least, he finally enters paradise, how about me? how about me? :'(
and seronoknyaaa dengar orang cerita semangat macam ni haha.

Additional reading: Suhaib Webb's

Monday, November 22, 2010

beraya selepas enam hari

Tidaklah seramai mana seperti di Vandy mahupun Kelate tapi agak meriah wowowo. nampak tak budak berkopiah cam aladdin pon ade haaa 

dan saya akhirnya berjaya merasmikan baju hasil kamdar bersama kak atie(peristiwa usha orang naik kereta merc bersama kak atie kembali segar di ingatan haha.). naik bas pakai baju ni and seriously i noticed orang pandang pelik. tau la baju cantik tapi tak payah la pandang camtu hehehe.

kami melayan astro haa jangan main main. haha p ramlee back to back. smpai tuan rumah rasa membazir beli tv besar tapi tengok filem hitam putih.

roti canai in the making. ada orang mengidam roti canai lalu ditunaikan on the spot! tade la on the spot tapi esok pagi la. haha ni bukan sambutan raya biasa biasa ni 

Ni namanya hari raya korban. Berkorban apa saja harta ataupon nyawa p ramlee nyanyi(ceeey mentang mentanglah layan byk cerita pramlee semalam)

Berkorban. Besar maknanya di situ.

Saturday, November 20, 2010

It was never between you and them.. anyway

"People are often unreasonable and self-centered. Forgive them anyway. If you are kind, people may accuse you of ulterior motives. Be kind anyway. If you are honest, people may cheat you. Be honest anyway. If you find happiness, people may be jealous. Be happy anyway. The good you do today may be forgotten tomorrow. Do good anyway. Give the world the best you have and it may never be enough. Give your best anyway. For you see, in the end, it is between you and God. It was never between you and them... anyway."
— Mother Teresa

Beauty :)

hepp cantek je susunan semua.
melihat barisan barisan orang solat tak pernah failed untuk buat hati saya emm tatau perkataan apa nak guna. tenang mungkin. 

Medica in Dusseldorf, Nov 18

The exhibition is HUGE! I mean.. theres no way you could go through 17 big halls in a day. Kalau orang terer pasal medical equipments dan sewaktu dengannya, mesti dah macam budak masuk disneyland haha. and for me, err byk gila bnda tak tahuu haha. 

Ni internet lounge in one of the hall, penuh dengan orang orang smart pakai suit waaaaaa. Dah la saya ada disorder suka tengok orang pakai suit hahaha

ECG, just sangkut kat leher. macam macam.

Business talk. Exhibition ni tempat orang buat business. Semua orang pon nampak kaya dan hensem. Memang kalau nak jadi sales man kena hensem/lawa eh? Ada sorang kawan saya tu kutuk2 sebab bila dia tanya technical questions, sales man ni know nothing. hahaha da nama pon sales man, bukan dia yang buat device tu kak.

Ni pon awesome, 3D ultrasound. Cam wahh dapat tengok baby tu buat apa dalam perut haha canggih gila. Eh ke sebenarnya 4D? Sorry lah bnda ni mungkin da lama dah, tp saya baru tahu sbb tu la selok sket. Saya tgk dri jauh je, so assume 3D la sbb nampak gambar 3D. Mungkin 4D sbenarnya, another dimension is sound. 

There are about 19 companies from Malaysia if Im not mistaken. Satu company ni, based dekat Pengkalan Chepa, KB. Selok laa saya dapat jumpa orang kampung! Rasa nak bukak kedai kopi kat situ gak nak borak.  Haha.

By this time, saya da pancit and give up. hahaha. There are too much informations for my tiny little brain i guess. 

And tak dilupa, ada masjid gak. Eh sama ke masjid dgn church center? Eh Ehhh :)

Okay bye! 
Looking forward for open house dekat rumah kak za esok :D

Monday, November 15, 2010

Selamat Hari Raya

O Allah, 
Truly I ask You [that I should make] the best request, the best supplication, 
and I ask You to grant me the best success, the best deed, the best reward, the best life and the best death!

Maka tamatlah 9 Zulhijjah saya in few minutes..

Selamat Hari Raya semua!
Have a blast and jangan makan daging banyak sangat nanti gemok (haha padahal jeles la tuu booo!)

9 Zulhijjah - Wukuf day

Hari wukuf ni antara hari penting dalam Islam. Sangat.

'A'ishah r.a narrated a Hadith that the Prophet (Sallallāhu ‘alaihi wassallam) said:

“There is no day in which Allah frees a greater number of His servants from the Hellfire than the Day of ‘Arafah. Allah comes close to His servants and boasts about them to the angels then asks:  "What do these servants seek for?"

Jangan terlepas. jangan lupa puasa jugak. jadi extra baik(hehe). jangan lupa mintak semua semuaaaa yang patut mahupun yang tak berapa nak patut, angan angan mat jenin segala! Eh jangan la mintak angan angan mat jenin, mintak angan angan diri sendiri okaay! Emm syurga, hidayah, iman, rajin solat, akhlak mulia, hidayah lagi, firdaus, jadi anak solehah, jadi bakal isteri solehah hihihi, diampun dosa dosa lalu dan akan dtg, and the list goes on. selit jugak nak kasut esprit yang keseorangan di kedai tuu! 

Sunday, November 14, 2010

8 Zulhijjah - hep hepp heppp!

Who perfected everything which He created and began the creation of man from clay.

Apa yang telah berlaku, sedang berlaku, dan akan berlaku adalah yang terbaik sebab Allah hanya akan memberi yang terbaik untuk kita semua!

Source:Ustaz Kazmin's ceramah

Saturday, November 13, 2010


walaupon agak agak dah basi tapi, GOMO KLATE GOMO!

dan ini pula selepas city tour batch saya yang hm tak berapa nak fun. hari hujan, sejuk terketar ketar, and the tour guide macam tanak berenti bercakap isk. ye la nama pon tour guide mestila kena bercakap cuk3 naziha. gambar luebeck yang indah menawan haha sekeping pon saya tak berselera nak ambil. tapi lepas tu pergi makan yay lega panas balik and hot choc haa mcm heaven (hik muka excited gila malu je dgn kawan2)

O Allah make a way please make a way ..

3 months to go?

Penah tak ada cikgu yang buat anda cuak berdebar debar je dalam kelas?

Haih -___-" 

Kalau dulu time darjah2 atau tingkatan2 okay la ada cikgu garang yang selalu tanya tanya soalan dalam kelas. tapi bila dah masuk vandy macam da tade je cikgu suka tanya tanya soalan panggil panggil nama. ehhhh jap. maybe ada hahaha. now i remember! datuk k. tapi cam tade la cuak sangat sebab tatau la sebab apa. mungkin sbb da abes so rasa eleh senang je haha padahal time tu kecut perut takleh bayang haha. 

bila dah sambung master ni, isk jumpa lagi cikgu yang buat saya tak lena tido dua hari sebelum kelas. (tipunya la budak ni tak lena tido hahaha). pastu dalam kelas iskkk nervous memanjang perah otak kesian otak saya kering kontang haha. dah la sejam setengah. pastu sambung lagi project discussion dalam 2 jam. melepet je bila abes isk. iskkkk. ni betol betol iskkkk ni bukan main main haha. 

dah la bila cikgu tanya saya sure cam blank gila muka. eh bukan setakat muka tapi kepala pon ikut serta. and dalam hati eh betol ke aku tatau? eh eh banyak betol eh bila cikgu tanya. iskk. lagi sakit jiwa raga bila cikgu tanya orang lain saya tahu jawapan tapi bila cikgu tanya saya iskkk tatauuuuu. 

tapi serious dua hari before kelas dah serabut fikir pasal kelas dia. tak tipu punya serabut. isk. dah la kelas hari jumaat haih not fun. sepanjang perjalanan nak gi kelas mesti cam huarghhh nak mengamok rasa tanak pegi walaupon kaki teros melangkah gagah perkasa menuju ke menara gading keh3. 

And beliau tak sepatutnya mengajar subject yang saya nak specialize in iskkk sbb next sem mestila kena jumpa lagi. 

ke nak tukar from bioelectronics to biomechanics? ke? ke? ke? dilema malaya betol.

tapi one thing for sure, kalau cikgu mencuakkan, anak murid mesti pandai. tgkla haa abes sem ni pandai ke tak hahahahahaha (ni gelak bermakna ni)

eh eh tapi tadi saya jawab dengan yakin satu soalan santai dia

cikgu: just now we just draw.. drew..
cikgu: draw or drew?
saya: drew

hahahaha dalam hati hamboi naziha time ni laju pulak jawab tp bila soalan electronics hampess

Allahumma yassir wala tu'assir!

Thursday, November 11, 2010

4 Zulhijjah - I am Near!

Fed up lah tunggu music video dia. tak kelua keluar walaupon hari hari check. so maknanya hari hari kecewa la sebab hari hari berharap haha. Native Deen ni one of my fav jugak, few songs yang macam best. tapi saya rasa ni lah paling best up till now. sebab ayat surah al baqarah "I am near" ni mmg favorite top ten. Haha byk betol favorite. Betol tak tipu tak caya boleh korek ibnulazim, i think i wrote about it last year.

Ya Allah - Subhannahu wa ta'alla (Glorious and exalted)
Ya Allah - Samee' Li-duana (The One who hears our prayers) 
My Lord - I know that you hear me
Ya Rabbi (oh My Lord) - Cause He says

When they ask about me, my servants, I am near
Have no doubts about me, and know I hear your prayer
Take one step towards me, and I'll come running to you
Just have faith and believe, and know I listen to you

Allahummah the creator of the universe,
maker of this living earth, greater than we comprehend
Allahummah you're the King of all Kings
created all things, on you we all depend.

Allahummah please forgive me my sins, my heart to be cleansed, my soul purified, Ameen!
Allahummahaa protect me desires that lead to the fire, its you who provides, Ameen!
Allahummah help the Muslims of world, Give them joy, give them love.every boy every girl, Ameen!

Allahummah let my people understand me,
Guide my neighbors, co-workers, the human family. Ameen!
Allahummah help my people up in Palestine, Who be dying, Oppressed all the time, Ameen!
Allahummah give the folks in my community, unity, and help our youth to succeed, Ameen!
Allahummah bless my mother and father, my sisters and brothers, my wife and my daughter, Ameen!
Allahummah bless this group Native Deen, help us stay on the path Siratal Mustaqim, Ameen!

Call on God, He is glorified,
We call him a lot but you don't even try
Call on God, you want to know why, 
Should I even call and will he reply
Call on God, raise your hands high
He wants you to call him every day and night
Call on God, he hears when you cry, 
He made it a promise and he would never lie.

Allah ya Rabbi, Ya Rabb
Help me increase my Iman (faith)
Allah ya Rabbi, Ya Rabb
Help me have faith in your plan
Allah ya Rabbi, Ya Rabb
Your blessings please never stop
Allah ya Rabbi Ya Rabb
Grant me peace in my heart

So rasa macam hey saya suka ayat ni, and Native Deen pon cakap,"Eh awak suka ke? kitorang pon suka". Pastu diorang pon buat lagu. Hahahaha boleh jalan la cik naziha...

Tuesday, November 09, 2010

2 ZulHijjah!

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan. 
(Surah Ali Imran, ayat 185)

jangan berhenti berdoa agar kita semua tergolong di kalangan orang orang yang beruntung! haa lagi lagi di  dalam 10 hari terbaik di dunia ini :)
more here

Saturday, November 06, 2010

Tips instant jadi hensem

I swear that guys who hold the door for the next person look ten times more handsome than those who dont!

Taking advantage of the first 10 days

Dalam 7 hari yang kita ada, Jumaat is the best day. Lepas tu, dalam byk2 bulan pulak, Ramadhan is the most blessed. Tapi... jeng jeng jeng.. kalau combine semua2 sebenarnya, the most blessed days are the first ten days of Zul Hijjah. So macam mana ngan the last ten days of ramadhan pulak? Okay pening. First ten days of Zul hijjah and last ten days of Ramadhan, dua dua pon blessed. Tapi first ten days of Zulhijjah tu waktu siang dia better than waktu siang last ten days of Ramadhan and sepuluh malam terakhir Ramadhan tu better than sepuluh malam terawal Zulhijjah. Pehe dok gapo ambo nop oyak ni? Haha

Serious, dalam 21 tahun hidup kat dunia ni, saya tak penah tau pon. Haih kecewa ngn diri sendiri. Tu la banyak sangat tido, mungkin time ustaz bagi kuliah maghrib kat integrasi dulu, saya tido krogh2 agaknya cuk3. Sempat lagi tido walaupon cikgu asmui jaga ngn rotan kat blakang surau haha.  

Prophet Mohammed (peace and blessings be upon him) has said about the first ten days of Zul Hijjah:

"There are no days in which righteous deeds are more beloved to Allah than these ten days." The people asked, "Not even Jihad for the sake of Allah?" He said, "Not even Jihad for the sake of Allah, except in the case of a man who went out to fight giving himself and his wealth up for the cause, and came back with nothing."

Jadi apa kita boleh buat dalam these 10 blessed days ni?
  • Hajj and Umrah
Ni the best lah for sure. Kalau da ada sumber duit sendiri tu maybe shd set a fund for it now and yang penting make du'a that Allah will open a way, insyaAllah :)
  • Fasting 
hanya utk org yg tak buat Hajj. Fasting ni utk the first nine days sbb hari ke sepuluh dah raya kan and it is emphasized on the 9th of  Dhul Hijjah sebab:
Abu Qatadah (May Allah be pleased with him) reported: The Messenger of Allah (PBUH) was asked about the observance of fasting on the day of `Arafah. He said, "It is an expiation for the sins of the preceding year and the current year.'' [Muslim].
Wow kan? Kalau renung-renung balik, tahun lepas, berapa banyak agaknya dosa dah kita buat? Haih
Best ni sbb maghrib kat sini pukul 430pm yes!
  • Zikr
  • Repentance 
  • Extra voluntary deeds 
prayers(tahajjud), charity, reading Quran 
  • Pray the Eid Prayer (obligatory)
  • Sacrifice an animal

Last year's raya dah missed. Tahun ni miss lg hm.

I hope this year will be better, more than fasting on the 9th or "yay raya haji" feeling. Berusaha!
Credit goes to Amar for sharing this youtube vid, very beneficial

Friday, November 05, 2010


Merayau rayau lagi dan terjumpa youtube ni


Ada rasa sedikit kesal kerana tidak dapat berjumpa shaykh mokhtar moghraoui sebelum meninggalkan US. Haha sedikit poyo di situ, tapi, u know.. the kind of feeling mcm oh insyaAllah akan jumpa lagi orang ni sebab banyak lagi masa tapi sebenarnya tak jumpa pon sampai balik mesia for real. Sebenarnya maybe I was too excited sbb expect akan jumpa shaykh ni masa RIS tapi tengok tengok tade pon kecewa2. So ICNA 08 kat Hartford  was actually first time and last time jumpa kot. If I knew it was the last time, I would appreciate more.

Apa yang best sangat jumpa shaykh2 ni? padahal bukannya jumpa like ckp depan2 ke camtu(kalau brothers lain la kan haha). susah nak explain. Ala maybe perasaan jumpa orang bagus2 la, kita rasa cam wow bagusnyaaaa orang ni and rasa cam boleh dengar dia ckp for the whole day. semua benda yang keluar dari mulut dia macam aaahh nak dengar lagi nak dengar lagi ala ala cam drugs gitu haha. apa awak merepek ni naziha haha.  Dulu terselisih(haa ke sengaja cari jalan yang sama haha) ngan hamza yusuf or even translator habib ali pon dah wah haha rasa gumbira gumbira berbunga bunga. Maybe ni kelebihan Allah bagi kat mereka2- bila orang tengok diorang, orang rasa gumbira. (ceh semangat eja gembira as gumbira haha)

Teringat hadis ni: Abu Hurairah (May Allah be pleased with him) reported:
The Prophet said, "When Allah loves a slave, calls out Jibril and says: `I love so-and-so; so love him'. Then Jibril loves him. After that he (Jibril) announces to the inhabitants of heavens that Allah loves so-and-so; so love him; and the inhabitants of the heavens (the angels) also love him and then make people on earth love him".
[Al-Bukhari and Muslim]

Okay mari layan ICNA 2010 pulak. Heaven betol youtube laju ni hehe. and mari kita embed youtube shaykh2 kesayangan di sini hehe

alamak rasa nak embed semua la pulak sebab semua pon best. Ahh semua pon awesome. Ada yasir qadhi jugak. should i embed it? ah tak kira nak letak gak. 

and vibrant green as a background lawa oh btw. so guys, spend some of your time di ICNA TV. Make sure you stalk ICNA! 

and also, have a GOOD weekend! :)

Monday, November 01, 2010

Video video mereka sangat comel

Mereka bercakap dengan penuh tatasusila sekali wow saya terpegun haha. 

okay okay back to medical electronics

Sunday, October 31, 2010

He definitely has an excuse

Imâm Muhammad bin Sîrîn (rahimahullâh) said:

"If you were to find out that your brother has done something bad, then you should look for an excuse for him, if you can't find an excuse, you should say "He has an excuse.""

Iklan: Yay esok cuti sbb klate meney.. haha (hm padahal da mmg ahad)

Saturday, October 30, 2010

Masa ku buang buang supaya tercungap di kemudian hari

Hah ni namanya membuang masa yang tak berapa nak banyak. Hadoi saya sedar bahawa membaca buku risyhka atau dsp lagi bagus tapi benda ini sungguh addictive. My blue layout gone, ah sayang sebenarnya, haha emo layout pon nak sayang cuk3 tapi layout tu is the best sebenarnya. Takpe, akanku tweak layout ini sampai jadi suka jugak hoh nak buang masa lagi la tuu.

(updated: heh da tukar warna oren kpd biru hihi okay da suka da boleh tidur dengan aman, and budak perempuan comel ni pon da terkorban berjaya diremove jugak. hihi.)

Red warriors, all the best ambo tahu sek sek demo terel blakow. Ambo semangat nih, esok malam ni kito pakat pakai meroh deh haha.

Anyone, ada ubat rajin ataupon ubat tak suka bertangguh tak?

Okay selamat malam. Jumpa tengahari  whenever!

Friday, October 29, 2010

Gomo Klate Gomo

Awesomelah Tok Guru! 
and selamat berjuang Red Warriors acewahh

rasa macam nak tukar layout jadi merah la pulak semangat red warriors berapi2 hahaha

Allah knows by Zain Bikha

Kalau dengar lagu ni time tgh down atau pening pening lalat ataupon cam huargh serabotnya tu memang masyuk lah. Kalau tak percaya boleh try test haa tangkap leleh tak haaa

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows Allah knows

Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows.

Pointnya, ingat letak pahat dalam jiwa raga bahawa indeed Allah tahu semuanya. Semuanya. So ini juga bermaksud bahawa, kita tak perlu bersemangat waja hendak membuktikan bahawa em mungkin kita tak bersalah, atau mungkin kita ni baik sebenarnya KAH3, ataupon mungkin kita ikhlas. Sebab bila bersemangat tak kena tempat kadang kadang jadi kantoi la pulak ada flaw sedikit dekat niat kita. bukan apa nanti timbul encik riak dan adik beradik pulak. complicated stuff haih. really. So macam kalau rasa nak mula defend diri sendiri, nak bukak je mulut, Haaa, tutup balik. Ingat, Allah knows, and it is more than enough. 

Jadinya, kembali ke point pertama bila rasa cam tak berapa nak best tu, bisik kuat kuat dalam hati(eh bisik mana boleh kuat), Allah knows..

Tapi agak agak la jugak keadaannya macamana tu hah ni orang panggil logic. "Cikgu ajar math je dekat sekolah, logic cikgu tak ajar". Oi sebab kita ada akal yang cerdas so kenala pandai pandai sendiri. 

Macam penah dgr someone cakap defensiveness ni leads to arrogance je? 

Boleh try practice gak kalau kita cam down tu, sape dulu kita cari? Haa. Practice cari sejadah dulu baru betol dop? Hehehe kadang kadang tercari comfort food dulu haih fail2. -__-'

Okay semua di atas diberitahu oleh seseorang kepada saya suatu masa dulu and i found it so hard to do honestly but then again, paradise isnt cheap, baby.

apa apa pon you will be fine sooner than you think. insyaAllah. ^_^

ceh cam comfortkan diri sendiri je? 
EH MANEDE saya cakap general je ah tau tauu. (tu ayat defensive ke? kekeke)

corpse dan curve

It takes me almost a month to figure this out. Haha okay jangan gelak, i know how tiny my brain is sampai saya sendiri pon tak berapa nak percaya haha.

Macam ni. saya ada sorang cikgu ni, hensem kacak bergaya dan muda (tp he's wearing a ring so jangan nak berangan ye kawan-kawan haha) dia orang german, and as you know(saya assume anda tau la sbb obviously orang yang abeskan masa baca benda ni mesti ah macam da tau, hey okay tgk dah abeskan masa explain benda tak payah explain) okay smbung, as you know, saya belajar in English. Jadi cikgu-cikgu yang mostly German ni hehe dengan comelnya bercakap English. Berbalik kepada cikgu hensem saya tadi, dia sangatlah suka sebut perkataan "corpse". and I was like, okay... apa ni sebenarnya. Ayat macam so this corpse will be lower than the other one dan macam2 ayat lah dia pakai corpse. saya dengan naive nya menggali2 vocabulary di minda namun tetap tak dapat relate. atau adakah ini term baru dalam material science. pikir pikir. pastu esok dengar lagi corpse. pikir lagi. heh takkan aku nak tanya what do you mean by corpse, cikgu? saya fikir dalam kepala. hm macam kurang ajaran la pulak. okay takpe sabar akan ku figure out juga somehow haha bermonolog sendirian.

so today, dia bercakap pasal how this airplane failed and pressure difference semua. and selit pasal anak dia. oh ada ANAK rupanya. he's wearing a ring lahhh jangan lupa. okay that ring lupa pulak hahaha. tapi kenapa perlu muda dan hensem dan bergaya lalu kena mengajar material science? okay saya tahu anda tak faham apa point saya haha nevermind. tiba tiba, corpse. HEY DIA SEBUT LAGI. CORPSE.

and he was pointing at this CURVE. and i was like WHAT?

so all this while it is just this simple plain word? curve?

haih rasa nak menangis time tu gak. hahaha. punya lah pikir bila dia cakap this corpse show that blabla, and saya terbayang bayang corps menunding2 jari menunjukkan sesuatu uuuu scaryy. (okay tu tipu ye kawan2)

and i think his wife is beautiful. HAHAHA tak abes lagi.

Sebelum ni, saya hanya dengar cerita dari the other group. Cerita soup bubbles and soap bubbles. Approximation boleh tulis jadi abortion. Haha gelak tak hengat bila diorang cerita.

English is just fun. and deutsch lagi lahh fun!

Dont get me wrong, cikgu2 tuu tetap hensem haha and brilliant boleh faham segala benda complicated, it is just me being the usual me. setahun baru nak faham haha cuk3.

Thursday, October 28, 2010


haha okay cam best je try yang no 7 tuh?
ke membazir? haha

Wednesday, October 27, 2010

Eliminating distractions GULP

Narrated 'Uqba: I offered the 'Asr prayer behind the Prophet at Medina. When he had finished the prayer with Taslim, he got up hurriedly and went out by crossing the rows of the people to one of the dwellings of his wives. The people got scared at his speed . The Prophet came back and found the people surprised at his haste and said to them, "I remembered a piece of gold lying in my house and I did not like it to divert my attention from Allah's worship, so I have ordered it to be distributed (in charity).

[Sahih Bukhari, Volume 1, Book 12, Number 810]
taken from here

OUCH ouchh saya macam mana pula?
angkat takbir lepas tu otak round dunia fuhh tak payah beli flight ticket astaghfirullah.


tiba tiba

sape invent camera mmg huargh walawehh genius lah. haha.
sbb kalau tade gambar ni, mungkin kah saya yang mmg pelupa ini ingat kejadian2 ini. 

rendu che ngn mek,
semoga che dan mek sentiasa dirahmati Allah

pictures taken from che su's fb

Tuesday, October 26, 2010

like 4 3 2

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea,
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see,
I'll be the light to guide you

walaupon ada unsur2 tak logik di situ (helo mana ada lagu logik kot?) tapi saya tetap setia tekan replay. suka betol lagu bilang bilang. haa ni satu lagi. 

and dalam youtube tu ada millenium park chicago huargh tempat favourite sbb ada bean yang bulat dan comel. 

ceh smpat lg nak letak gmbar sendiri kah3 okay sila jangan menyampah haha.

Monday, October 25, 2010

for love for Me and love for it cannot be combined in one heart

A tradition from the Prophet ﷺ states that Allah the Exalted revealed to the Prophet Dawud,

“O Dawud, give glad tidings to the sinners and give warning to the righteous.”

He replied,

“My Lord, how is it that I should give glad tidings to the guilty, and warn those who do good?”

Allah the Exalted said,

“Give glad tidings to the sinner that no sin is too grave for Me to forgive; and warn the righteous against admiring their own work [which leads to ostentation]—for I do not hold someone strictly to account for their deeds, except that they are destroyed.

O Dawud, if you claim to love Me, then remove the love of this world from your heart, for love for Me and love for it cannot be combined in one heart.

O Dawud, whoever has love for Me stands in worship at night while the idle are sleeping, and remembers Me in solitude while others are heedless, and is thankful for My blessings while others are neglectful.”


tido bangun makan, tido bangun makan.

Ni tribute kepada pengomen terkenal yang malas nak tekan comment lalu menulis di chatbox je haha. pemalasssss haih bilaa nak berubahhh!! Hehehe hi Nad Lalala! sbb kau suka sgt membebel pasal bnda purple ni, aku pon bawak la supaya tak mengulangi kesah lama tak dengar ckp. ni gambar aku amek time tunggu flight dekat Dubai(Aku selalu pikir Dubai tu kat India tatau ah nape haha). Aku pon tatau lah nad apa motif post ni. maybe I just miss the good old days. maybe.  

Things have change a lot though

Saturday, October 23, 2010

love your hair?

Burhan and Tufan obviously did! 
Rambut tu mahkota wanita lelaki dop? kakaka

Inside the Koran - a documentary

ada Timothy Winter @ Shaykh Abdul Hakim Murad!

Amazingnya oh macam2 benda orang boleh pikir and have misconception about Islam. ada orang fikir, "muslim guy boleh ada girlfriend, tapi muslim women cannot." haha first time saya dgr statement camtu and kah3 gelak on the spot laa apa lagiii. heyy tu tak fair! :)) and also the typical "muslim women is oppressed". ada jugak cop orang2 muslim semua kawin awal. umur belas2 dah kawin (haa pikir umur sendiri ah tu tape2 you are still young kekeke). All of these misunderstandings give us impression that Muslims have so much works to do, dont they?

Anyway, there are 10 parts of this documentary in youtube. Worth to be watched, kawan-kawan.

hadoi rojaknya la bahasa. okay takpe lepas ni saya cuba tulis elok elok sket.

Thursday, October 21, 2010

Is it winter yet?

Sun and yellow leaves make me happy :) 
tapi kan jangan tanya ah berapa degree sbb brrr sejuk. and everyone was like haa tunggu la bulan 12 nanti baru anda tahu erti sebenar sejuk!

ps: boss saya macam tahu je saya ada cakap pasal dia in previous post. eeii sekali dia baca. oh hai boss, boss nampak hensem la harini haha.

Wednesday, October 20, 2010

dream big lah lain kali

About a year ago, boss practical saya tanya masa mula2 masuk bilik dia introduce2, "oh awk penah pegi medica tak?" and i was like, "err apa tuh, en. x?" haha so clueless walaupon saya bme (you know how it feels bila boss tanya soalan tapi anda tade clue pon apa tu, plus it is your first day!) dia pon cerita2 la pasal medica tuh being the biggest event for medical sector and saya angguk2. Masa tu, tak terlintas pon macam oh nak pegilah nanti. sebab it is in germany and saya da nak masuk final year. tak sempat. so i dont even dream.

Alhamdulillah hehe petang tadi kawan saya bagi pinjam pen suruh tulis nama dekat list orang2 yang join Medica this year in Dusseldorf. Ala macam rombongan sekolah pegi pameran buku ataupon pegi melawat kilang surat khabar tuu haha. InsyaAllah la pergi tapi lambat lagi pong. Excited lebehh!

Ha terasa disayangi Allah setiap detik :)

Tiga minit tiga puluh tiga saat

He does something wrong and immediately what does he do? He remembers Allah.
Theres a lot of things in our closet that Allah hasnt exposed, that we need to find the time to ask for forgiveness.

When you and I sin, where are we gonna go? 

Thursday, October 14, 2010

Pure waste.

Just dont read this.

Hi you. Mein Name ist Naziha. Ich komme aus Malaysia. but right now I am in Deutschland. for a VACATION. roughly for 2 years. A year and a half if Im intelligent enough haha. So again, it is a vacation. You know kind of like time to lay back and relax. Taking time off or whatever they called it. So since it is 2 years, so I thought it will be good for me to take Deutsch class. Learn how to say everything else except for Ich liebe dich because I already learned it from Sekeng back in college. So my Deutsch class is on Wednesday from 415 to 730pm. Oh yes it is LONG! But I did manage it, havent skip it yet, good job Naziha hehehe :)

And heyy what did I do for the rest of the week? I am unemployed or jobless so that will also means that I have NO money that I earned by myself. and of course no scholarships too. Hah no one in their right mind will give money for me for a vacation right? haha. but I have plenty of time. So even I am on my vacation, I cannot go anywhere sightseeing or whatever because I simply have no money. Oh before that let me state here that I think a lot. Like seriously a lot. So then since thinking is kind of like my hobby, I think, it will be fuh bagus tahap dewa if I go to some classes, learn something. Something like material science, refresh my precious memory about bcc or how ionic bonds fall in love with each other. or maybe numerical methods, Taylors expansion or even dot product or learn how to think in 5 dimensions mathematically. HAA and also I miss my friend, Mr MATLAB. Again, I am nearly 100% sure that my vacation would be worthwhile by doing all of these so I signed up for the classes. and now, saya bukan sahaja ada kelas pada hari rabu tetapi setiap hari kecuali weekend. Sambil tersenyum, Naziha menepuk belakangnya sendiri sambil berkata "Sungguh productive menipu diri sendiri. Tahniah."

I was in the bus today with a friend and he was like, "kau lah org yang paling byk facebook friends yang penah aku jumpa. Dekat 800 woh gilo mung". I replied,"eh ye ke kau nii. tapi seriously aku tak approve orang yang aku tak kenal. I shd at least know them or something along those lines." Haha funny. Kawan ramai dekat facebook buat apa. yang penting, sekarang ni if I need bubble tea, ada ke orang nak teman pegi? Macam Nad penah buat dulu haha yeah I remembered the moment she simply closed her book dengan yakin sekali tanpa banyak soal. Okay now maybe I have one, mein Bruder. keh3. paksa rela ah wey kalo tak report abah! haha.

O shit shoot feeling. Penah rasa tak? It is like you dont know when the bus will come because you just cant squeeze in the schedule in your tiny little brain. walaupon dah ulang buat bnda sama for the past 2 weeks, ah my brain still cant work this thing out so forget it. and so you just go out whenever you are ready and when you are walking halfway to the bus station, the bus passed you and hah omg tak sempat. TERLEPAS. or else you decide to run and because the last time you run is when you were in Form 5, kaki pon mengalami kejutan dan hutang oksigen berlaku. If it happens few times a day (like yesterday)(asyik berhutang ngn oksigen je), hah melepeklah kaki lalu meminta2 minyakangin disapu haha. So now they can say Haa dulu aku suruh pegi rec tanak. Blegh. Bila lagi nak guna minyak angin kan? Semua jenis saya ada haa teringat g kedai cina ngn abah and abepaih. Org Cina tu state ubat apa, semua abah angguk. Panadol yang saya nearly tak penah makan pon abah suh beli sekotak haha. Yuyi cap limau, mestika, minyak cap kapak, tyt, afiat and tak ketinggalan pil chi kit teck aun. Haha.

Phoneless and internetless. So maybe I wont publish this because it will waste 4 minutes and 11 seconds more or less of your precious time. But if you read it anyway because you just like to read, or you simply have too much time, or maybe you just miss me(I like this idea of missing haha), ahhh 99.9% of my rambling is a pure waste. memang berniat pon kot?. So DELETE it out of your mind, please. I think theres so many "so" in my sentences. Right?

Helo weekend and please stay here longer <---- hoh tok logic punya permintaan

Kak Ena, tiba2 teringat Kak Ena. Thanks call2 dkt klia arituh. :D

also, THANKS ma and abah, greatest parents in the world :D :D

Tuesday, October 12, 2010

Islam Questions and Answers

Instead of preparing for my presentation, I watched this. (hadoiiiii)

and omg mana pegi prominent scholars? my beloved scholars, ABC?
invisible to you maybe?

HOI seriously ada Ayaan Hirsi Ali? HOI. total one sided series. yang lain2 tak penah jumpa so tak sesensitive ni tapi heeeyyy seriously? You gotta be kidding me. Man with earrings? Goshhhh.

Okay what do you expect from ABC, Naziha?
From part 1 onwards wahhh makin panas haha.

Sunday, October 03, 2010

Hamburg, Sept 17

Orang cina, kat mana-mana pegi pon boleh hidup. Orang melayu macamana?


Blog Template by - RSS icons by ComingUpForAir