Sunday, March 28, 2010

Sila tengok video

video

Penat diorg berlakon kalah rosyam nor dah sorang2 haha. So meh la sama2 amek pengajaran. :D

Friday, March 26, 2010

It maybe spring outside..

Ni keadaan mr pokok sepanjang winter..setiap malam kamis time tunggu vandy van lepas keje, most of  the time saya akan tgk dan rasa cam powernyaa pokok ni tade daun tapi still standing, strong. Da la pikir benda sama stiap kali tgk tak berkembang langsung otak ahaahaha kesian. 


lepas tu semalam, time nak tunggu vandy van yang lambat cam siput setengah jam tunggu cantik bersinar2 dgn pakcik dan makcik friendly, saya pon tgk la pokok yang sama. WAHHH (ceyy buat2 terkejut padahal da expect and tgk bape kali dah). Pokok tu da lainnnn. Bungaaaa terus kuar haa dari ranting2 tu lawaaaaa masyaAllahhh. 

The adab to look at the creation is to see the Creator behind the creation 

Time RIS aritu, Shaykh Hamza Yusuf banyak kali tekankan ayat kat atas. Adab kita tgk creation ni, kita kena igt the Creator behind it. So everytime tgk benda lawa macam snow ke, kawan2 cantik hensem ke haha, ingatlah sape yg cipta benda tu. Mesti beyond imagination kan?

Thursday, March 25, 2010

kisah si tido dan si main laptop dalam PANG!

So harini kita ada kelas pukul 910. Macam biasa la bila kelas pukul 910, 915am baru kelas penuh. Tapi arini kan ada orang tu datang awal sbb dia tak tido malam tadi dan awal awal pagi dah pergi library to find some materials for her homework.
Ada orang jugak yang datang macam biasa bila cikgu dah mula bercakap-cakap apa yang nak diajar harini. Muka setonyeh je haha. Macam biasa, cari tempat duduk hujung2 and bukak laptop, check facebook or blog hopping. Dont worry she can multitask kawan-kawan. Budak genius je yang selalunya macam tu. Kah3. :)

10 minutes later..
Si tak tido malam mula tersengguk. Cikgu cakap apa pon dia da tak faham tapi notes still cuba diambil causing her notes to be messy. you know, those unintended lines bila orang da mengantuk. ataupun perkataan2 unintended macam tiba2 ada tulis "nasik lemak" instead of "ligand".
Si main laptop pulak mula hanyut ngan chatting. Takpe, biar budak-budak tahun tiga hingusan ni yang dengar dan belajar, kami dah nak grad lagi 49 hari. We just dont care FUHHH. Banyak cantik nak pikir camtu haha.

40 minutes later..
Kadar pensengguk-an tidak terkawal. Si penidur dah tak kesah orang tengok ke apa.
Pemain laptop di belakang si pesengguk pon tak kesah. Biasala kelas pkol 9 pg. Tapi yang penting aku lagi bagus la sebab aku tak tido. Main laptop is better kata hati si pemain laptop.

TIBA TIBA jeng jeng jeng.
PANG! si pesengguk tersengguk ke belakang. Boleh bayang tak? Masalahnya kepala pesengguk terkena laptop si pemain laptop. KAH3 dua-dua orang terpinga-pinga, terkejut dan tergelak sendiri. Nasib baik duduk di hujung kelas tade la org perasan. Kejadian PANG! memalukan si pesengguk walaupon de buat muka dunno setonyeh je dan si pelaptop pon dalam gelakkan org tu rasa seperti insaf hey sepatutnya aku belajar bukan main laptop laa. Mata kedua dua pemain laptop dan pesengguk terbeliak luas sampai la ke minit yang ke 50 konon2 focus haha. YAY kelas habis.

Hopefully kejadian sama tak berulang ye kedua-dua senior :)

Camtu lah hidup ni. Jangan jadi cam diorang, PANG! terantuk baru mata nak terbukak. Kita tak pasti ada kejadian PANG ke tak dalam hidup ni. Katakan kalau tade, takutnya nanti tido lena je.. sedar2 hidup dah expired. Terketar nak jawab nanti haa.

Alamak terpanjang pulak tapi bila cakap macam ni, teringat pulak Surah At-Takathur. Sama sejibik je kes dia.  Macam manusia ni buat apa2 la kan manusia buat dlm dunia ni (haha ape punya ayat laa) lepas tu sedar-sedar da masuk kubur atau lebih tepat dimasukkan ke dalam kubur. Allah ulang beberapa kali ayat yang lebih kurang sama to remind us here:


[1] The mutual rivalry (for piling up of worldly things) diverts you,
[2] Until you visit the graves (i.e. till you die).
[3] Nay! You shall come to know!
[4] Again, Nay! You shall come to know!
[5] Nay! If you knew with a sure knowledge (the end result of piling up, you would not have been occupied   yourselves in worldly things)
[6] Verily, You shall see the blazing Fire (Hell)!
[7] And again, you shall see it with certainty of sight!
[8] Then, on that Day, you shall be asked about the delights (you indulged in, in this world)!


De cam, kita kejar-kejar dunia ni nak jadi terbaik dalam semua benda, kumpul segala harta benda, sampai TERlupa ada akhirat. Sedar-sedar da jumpa kubur (tade kejadian PANG yang sedarkan dan terbeliakkan mata kita). Padahalnya sepatutnya tak perlu kejadian PANG sebab kita da ada Quran (sure knowledge) yang bagi details pasal bnda yang akan datang. Cuak tak tgk ayat 6 tu, dah terlambat la bila mata kepala badan sendiri tgk blazing fire, baru la nak jadi certain and sure and menyesal dengan benda-benda karut marut yang dah dibuat cuk3. Kalo time tu baru nak PANG! hm nauzubilLah its too late :(  sbb mungkin badan dah dicampak ke dalam. NauzubiLLah. 
dan yang pasti, nikmat dunia ni haa akan dipersoal. haih nak jawab pasal isu membazir letrik atau makan sedap hari2(alhamduliLlah) atau badan sihat pon tak boleh jawab apatah lagi benda-benda lain. 

Woppsss terpanjang okay bye. Btw cuba teka sape sengguk and sape main laptop? haha.

Sunday, March 21, 2010

T_T

Life is like a river. The water that has passed, you shall never touch it again.
Sh. Muhammad Sadiq



ps: it's a tough business, but she's learning. slowly.. 
psps: nak g ris lagiiiiiii. rendu tahap dewa kot. 

Saturday, March 20, 2010

Terbang tinggi by yasin


Kau perlahan-lahan melangkahkan kaki
Cuba mendaki sejauhnya langit yang tinggi
Seperti mereka yang telah merasa
Terbang tinggi apa pengertiannya

Friday, March 19, 2010

spontaneous idea can be anything

from che sue's. mmg la rugi nor tak balik kg :(


[150320105025.jpg]
idea ni boleh come up tiba tiba. 
kambing mati tanpa warning 3 hari 3 malam hehe.

dan kambing telah bertukar menjadi gulai. sheshh lapar.

dan picnic esoknya? 
haih nangis air mata sungai nil tengok semua orang ada. haha.

okay babai saya da nak belajar la niii. good luck to me exam NBT esok. and abepaih awk hutang satu post kayh. 

Wavin' Flag



But we struggling, fighting to eat,
And we wondering, when we'll be free
So we patiently wait, for that faithful day,
It's not far away, but for now we say,

When I get older, I will be stronger,
They'll call me freedom, just like a Waving Flag,
And then it goes back, and then it goes back,
And then it goes back

:) sila senyum :)

Thursday, March 18, 2010

Phlegmatic Sanguine dan bukti saya tidak focus.

Internet, saya pon wonder why lah saya suka sangat benda benda personality ni. mungkin cam oh bila pikir pikir, betol laa orang-orang sekeliling yang pelbagai ragam comel ni secara kasarnya boleh nampak cam ada empat group (phlegmatic sanguine melancholy and choleric). menarik kan? tolong ah setuju tolong ah.


The four humours

Dats why la it's so important  for us to recognize our differences and appreciate them. Ataupon ayat lain sila highlight kelebihan orang sahaja ye naziha. Cuk3 ni yang buruk tu je dok suluh2 and besar2kan haha.

Buat ni pls.. < tekan sini > and nak tau result boleh pls?


Ok fine la tak sebok la haha (O__o). Apa-apapon personality kita, yang penting hm dah diberitahu jelas Rasulullah saw dalam hadith di bawah. Tinggal nak ikut je :)

Abdullah bin 'Amr mentioned Allah's Apostle saying that he was neither a Fahish nor a Mutafahish. Abdullah bin 'Amr added, Allah's Apostle said, 'The best among you are those who have the best manners and character.' (Bukhari)

Satu lagi yang awesome is this hadith. Rasa cam omg powernyaa layan orang macam tu kan? Power rangers betol. Grr camnelah nak jadi nice to people camniii heshhh.

Anas said, "I served the Prophet of Allah, upon him be peace, for ten years. During that time, he never once said to me as much as 'Oof' if I did something wrong. He never asked me, if I had failed to do something, 'Why did you not do it?,' and he never said to me, if I had done something wrong, 'Why did you do it?' " (Bukhari, Muslim)

Okay mari berusaha! sbb apa kena berusaha? sebab syurga is def not cheap.


gahh bahasa melayu saya semakin hancur and my english is deteriorating! HELP!

Wednesday, March 17, 2010

okay take five. dan sila jawab teka teki.

Brandenburg Gate
 Berlin, Germany


Teka teki: bilakah satu-satunya masa naziha boleh sama tinggi ngn zed?

Tuesday, March 16, 2010

mari jawab soalan random.

kat akhirat nanti who will be the first person to be given a "persalinan" by Allah?

soalan random tp jawapan dia ialah Nabi Ibrahim a.s. One of the reason sebagai penghargaan perjuangan dan pengorbanan tauhid Nabi Ibrahim a.s. Haih risaunya saya bagaimana nanti dengan perangai buruk yang makin menjadi-jadi.

Tempat atau peristiwa bila orang lupa keluarga, kawan-kawan, kaum kerabat dan segalanya?
Pertama: Al Mizan. ketika segala amalan ditimbang, segala product kita kecil spt zarah,besaaar seperti matahari atau sederhana besar spt volkswagen beetle yang telah kita buat di dunia dinilai Allah. Cuak tak? 
Kedua: ketika malaikat mengeluarkan "kitab". "Kitab" yang ada record seharian 24/7 kita semua. Alamak sedar tak ada camera dok tengok apa yang kita buat hari2 ni sedar tak isk isk? kantoi kantoi. Ada yang diberi kitab tu dgn tangan kanan, ada dengan tangan kiri. Tangan kanan tu syurga bestnyaaaaa ya Allah, tp yang kiri tu na'uzubILlah neraka. 
Ketiga: Ketika nak lalu Sirat. Sirat tu titian. Lebih halus dari rambut belah seribu, tajam ibarat mata pedang. Di bawahnya neraka, di hujungnyaa syurgaa. Cuba bayang suasana tu skang. Haa bayangan kawan-kawan tu, infinity lagi dasyat dari yang sebenar.  atau mungkin infinity lagi indah bagi penghuni syurga.

Apa tuu "as-sadaqatu junnah"?
junnah tu apa? junnah ni pelindung. tabir dari selaran api neraka. even half a tamr, ia tetap sadaqah ye kawan2. semoga that half a tamr will be our junnah di akhirat kelak. Sedekah. Sedekah. Jangan kedekut macam kuda. Nape kuda? Eleh mesti semua tau teka teki lame tu kan kan.


correct me if i'm wrong. sekadar igtn diri sendri yang lupanya jauh lagi banyak dri igt.
extracted from here. kalu demo pehe bahaso klate, jom dengar! :)

Friday, March 05, 2010

makan buddy


a menggelupur friend will def make you smile :)
tapi cam lagi banyak geleng kepala jeee. haha.

Thursday, March 04, 2010

scary much?


Haziq
kak noo
bakpo x leh masok blog awk
2:03amNaziha
sbb kak no prvtekn
tadop gapo pong loni hoho
awk baca ko?
kak nor ngarot jah
2:03amHaziq
ma baco
dok ngepek x leh masok
2:04amNaziha
owoss yo ko?
dio baco sokmo ko?
2:04amHaziq
dio x pehe pom
tapi buko skmo


**************************************

(=_=") 

haih scary scary. but haha so comel if tak faham but still bukak kan? sheshh genetic semua ni, memang saya keturunan comel. haha.

Happy Birthday, February babies!

Mula-mula Nad..


Si Nad ni memang senang nak jaga. Menenangkan hati dan jiwa or orang cakap effortlessly lovable. :) :). Haha (mati la kena ngn Nad lepas ni). Stay comel and mengada okay. Jiha mmg suka tengok Nad. Hari hari tak kelip mata pon takpe. HAHA gelak guling2.

Then Syikin..

Hebat oh si cantik Syikin ni, tanya la apa2 surely she will have the answers. Sampai sekarang pon saya wonder mcmana dia boleh 98% of the time, ada jwpn. *Garu kepala*. (Aku sentiasa doakan apa yang kau NAK tuuu comes true cepat2. HAHA)

"Happy 22nd Birthday my dearest friends. May Allah shower you guys with His blessing and mercy 24/7"

and to my very special one, Maa


Super-mom, power rangers dan segalanya yang hebat! Semoga sentiasa dirahmatiNya. Tak sabar May ni hehe kita boleh shopping  jalan-jalan ronda sana sini yayyyy.


Rule baru: untuk zahirkan kasih syg kita, kalau birthday kawan tu, korang kena wish depan2 sepanjang hari. at least 10 kali la g jerit kat telinga kawan tu. lepas tu facebook pon WAJIB wish gak. then kalau ada blog macam sunat mu'akkad la buat post khas. haha. memang terbaik lah!

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir